Flexibiliteit en reinigingskracht Top Cleaner grote voordelen voor Gartenbau BauerBij tomatenteler Gartenbau Bauer in het Oostenrijkse Wenen is eigenaar Stefan Bauer zeer tevreden met zijn Top Cleaner. Het bedrijf teelt op een flink areaal twee soorten mini-tomaten, - mini San Marzano en Mini Ovalis - waarbij het reinigen maar ook het coaten van de kassen erg belangrijk is om de lichthoeveelheid in de kas te regelen.

Vanwege de goede samenwerking met zijn buurman, Heinrich Weichselbaum, besloot Stefan Bauer de investering in de Top Cleaner samen te doen. De onderneming van Weichselbaum teelt eveneens trostomaten - type Ovalis Paradeiser - op een areaal van 4 hectare moderne kassen. "Al meteen in de eerste week nadat de Top Cleaner was geïnstalleerd, heb ik mijn kas gereinigd en de volgende dag direct ook een coating gespoten. De eenvoudige bediening van de machine bevalt mij uitstekend", vertelt Stefan Bauer van Gartenbau Bauer GmbH uit Wenen.

Goede lichtcondities

"Bij de teelt van mini-tomaten heeft het gewas veel zorg en aandacht nodig. De kleine tomaten zijn snel rijp en je moet meerdere keren per week oogsten. Dat kan ook omdat, als je het goed doet, de planten veel sneller groeien, mits de lichtcondities goed zijn. We bewerken het gewas ook zodanig dat de tomaten aan de plant zo veel mogelijk zon krijgen. Tegelijk is het dan ook erg belangrijk dat het kasdek zo schoon mogelijk is."

Hebben het zelf in de hand

"Jarenlang heb ik de kas laten wassen, maar sinds Heinrich en ik onze eigen Top Cleaner hebben, zijn de kassen nog nooit zo schoon geweest. We hebben samen wel een aantal verschillende kashoogten, en dan moeten we de machine natuurlijk verplaatsen. Maar het verhangen van de installatie gaat snel een makkelijk. Wij zijn dan ook erg blij dat we nu een eigen kasdekreiniger hebben, zodat we zelf kunnen bepalen wanneer we gaan wassen of  spuiten.Foto's