AquaJets zorgen voor schone start op Costa's tomatenkwekerijenCosta, Australië's grootste tuinbouwbedrijf en leverancier van verse producten, heeft recentelijk twee AquaJets in gebruik genomen. Met de machines kan deze kweker van onder meer tomaten ervoor zorgen dat na de teeltwisseling de binnenzijde van de kas weer volledig schoon is. Het kasdek aan de binnenzijde, maar ook de teeltgoten, worden met AquaJets zeer grondig gereinigd en ontsmet.

"De aanschaf van de AquaJets is een goede zet geweest. Nadat we even moesten uitvinden hoe we met de condensgoten moesten omgaan, hebben we daarvoor nu een werkbare methode gevonden en verloopt het schoonmaken uiterst effectief", zegt Peter Davis, WHS manager voor de categorie Tomaten bij Costa. De medewerkers van het bedrijf zijn bovendien onder de indruk van de capaciteit van de machine, maar ook over de wijze waarop deze is afgewerkt.

Minder arbeidsinspanning

"Wij hebben de AquaJets geselecteerd omdat we daarmee op  een efficiëntere en veiliger manier het binnendek in onze kassen, maar ook de teeltgoten kunnen reinigen. Doordat we nu gebruik maken van de AquaJets hebben we onze arbeidsinspanning tijdens de teeltwisseling duidelijk kunnen verminderen. Hun reactie: 'Aquajets are awesome. Work really well', spreekt dan ook voor zich. Bovendien kunnen we met deze machine onze mensen beter beschermen bij het toepassen van de schoonmaakmiddelen. Het kost het veel minder inspanning om zo de binnenzijde van de kas op lastige bereikbare plekken goed schoon te maken", aldus Peter Davis.

Grootste teler en handelaar

Costa beheert en exploiteert meerdere kwekerijen en kassencomplexen door heel Australië, waarbij de onderneming zich focust op de teelt van vier kerncategorieën: bessen, paddenstoelen, kastomaten en citrusvruchten. Naast het telen van verse producten is Costa de belangrijkste leverancier en partner voor de levering en handel van verse producten voor Australische food retailers. In eigen land staat Costa synoniem voor vers fruit en verse groenten, terwijl het bedrijf zijn activiteiten langzaam aan ook steeds meer internationaal ontplooit. De omzet van het beursgenoteerde tuinbouw- en handelsbedrijf bedroeg in 2015 ruim 700 miljoen Australische dollars.Foto's