Tomatenkwekerij Kainz & Mayer erg blij met toegenomen lichtopbrengstBij Kainz & Mayer Marchfeldtomaten in de Oostenrijkse plaats Obersiebenbrunn zijn de eigenaren nog altijd zeer tevreden met hun keuze voor de kasdekreiniger van Van der Waay. "Wij hebben in 2010 voor Van der Waay gekozen omdat dit bedrijf onze wensen het best kon invullen. Ook waren zij naar onze mening zeer vakkundig in hun benadering en aanpak. Tot op de dag van vandaag moet ik zeggen dat Van der Waay al haar afspraken netjes is nagekomen", zegt mede-eigenaar Peter Kainz.
 
"Toen wij in 2008 de eerste fase van 6 hectaren hadden gebouwd, wilden we nog geen eigen dekwasser aanschaffen. Het gaat immers om een flinke investering. Nadat wij in 2010 nog eens 3 hectaren erbij kregen, en wij de kas niet konden krijten en wassen zoals wij dat zelf wilden (we gebruiken ReduHeat in meerdere fasen, en ReduFuse voor krijten) wisten wij dat het tijd werd om een eigen machine te kopen", zegt Peter Kainz.

1% meer licht is 1% meer opbrengst

Kainz maakte daarvoor een afspraak met zijn consultant voor technische zaken. Via Theo Herngreen van de Firma Elsman werden enkele afspraken gemaakt met verschillende machinebouwers. Na deze besprekingen bleek dat Peter Kainz het beste geholpen was met de aanbieding en de service van Van der Waay. "Wij zijn nog altijd erg blij dat wij destijds hebben besloten deze machine te kopen. Wij hebben dit jaar bijvoorbeeld in drie etappen gekrijt en bij elkaar zes keer de kas gewassen. Zo frequent wassen doe je alleen maar wanneer je zelf een dekwasser hebt. En als je dan ziet hoeveel vuil er na drie wasbeurten nog van het glas komt, dan begrijp je wel dat vaak wassen noodzakelijk is. 1% lichtverlies betekent namelijk ook 1% productieverlies!"

(foto's: Kainz & Mayer Marchfeldtomaten)Foto's