Top Cleaner zorgt voor veilig reinigen en aanbrengen van coatings op kasdekIn 2016 werd de bouw van het eerste 4 hectare tomatenkassen voltooid van het bedrijf Gie des Brocs in het Franse Lapouyade. Het tweede kassencomplex van 4 hectare zal naar verwachting in 2017 worden voltooid. Zoals elke kweker streeft ook Gie des Brocs bij nieuwbouw naar het meest optimale resultaat en de beste omstandigheden voor zijn geïnvesteerde euro's. Voor eigenaar Christian Menegaldo van GIE des Brocs was dat een belangrijke motivatie bij elke keuzes die hij maakte.

Voor maximaal beschikbare zonlicht

"Het is erg belangrijk dat we optimaal kunnen profiteren van het beschikbare zonlicht, omdat dat leidt tot betere productkwaliteit en hogere opbrengsten. Tijdens de bouw van de kas was ik er al van overtuigd dat een Top Cleaner een belangrijke rol zou spelen om onze teelt te kunnen optimaliseren. Met deze kasdekreiniger kunnen we het glas regelmatig schoonmaken. Dat is enorm belangrijk omdat vuil op het kasdek een forse reductie van zonlicht betekent en daarmee de groei van het gewas vertraagt. "

Hij werkt volledig automatisch

Sinds de installatie van de Top Cleaner in februari van dit jaar is het kasdek meerdere malen gereinigd. Dat werkt heel goed. De machine zorgt ook voor een snelle maar vooral veilige manier van werken. Christian Menegaldo: "De Top Cleaner werkt volledig automatisch, dus het is niet nodig dat onze medewerkers tijdens het schoonmaken op het kasdek staan. Binnen ons bedrijf vinden wij dit van erg groot belang, omdat de veiligheidsvoorschriften van de overheid (en terecht!) over de loop der tijd steeds strenger worden. Veiligheid is onze eerste prioriteit!"

Belangrijke stap voorwaarts

Vorige maand heeft Gie de Brocs de Top Cleaner uitgebreid met de mogelijkheid tot het volledig automatisch aanbrengen van krijtmiddelen op het kasdek. "Dit is best uniek omdat, voor de ontwikkeling van deze machine, we altijd iemand op de machine aanwezig moesten hebben om hem te bedienen als we krijtmiddelen op het dek wilden aanbrengen. Aangezien veiligheid een steeds belangrijkere factor wordt, en we met de Top Cleaner dit proces volledig kunnen automatiseren, is deze machine een belangrijke stap voorwaarts."Foto's